torstai 9. helmikuuta 2012

Laskiainen

Laskiainen on alkuaan katolisen kirkon kevätpaaston alkajaisjuhla. Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaiskirkkopyhän taustana on Raamatun kertomus Jeesuksen paastosta erämaassa. Laskiaisen jälkeen alkaa paastonaika, joka loppuu pääsiäisenä. Kevätpaastoa on vietetty 600-luvulta saakka. Ennen sen alkua on katolisissa maissa keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja.Oleellista paastonajalle oli liharuokien pois jättäminen ruokavaliosta. Laskiaistiistain jälkeinen tuhkakeskiviikko aloittaa 40 päivää kestävän paastoamisen.

Laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiais­sunnuntai sekä kaksi päivää myöhemmin oleva laskiais­tiistai


Suomalaisia laskiaisperinteitä

Reformaation myötä paaston noudattaminen jäi suomalaisilta pois, mutta monet uskomukset ja kiellot pysyivät kansan mielissä. Laskiainen säilyi talonpoikaisena työnjuhlana ja ennen kaikkea naisten työ- ja toimialaan kuuluvana päivänä. Laskiaisen tienoille sijoittuu muinaiseurooppalainen vuodenvaihde, minkä vuoksi siihen on Suomessa liittynyt aikaisemmin runsaasti kansanuskomuksia ja taikoja. Työt piti lopettaa hyvissä ajoin iltapäivällä, jotta työt olisivat joutuneet hyvin koko vuoden. Saunaan täytyi mennä päivänvalolla ja siellä oli oltava ääneti.

Laskiaisena syötiin aiemmin tukevasti liharuokaa, koska seuraavan kerran sai syödä lihaa vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Perinteisiä laskiaisruokia olivat rasvarieska ja liharokka. Rasvarieska oli ohrajauhoista tehtyä leipää, jota oli höystetty sianihralla. Liharokka oli keitetty herneistä ja rukiinjyvistä ja höystetty siansorkilla tai sian päällä.Keittoa kutsuttiin myös sorkkarokaksi. Myös herkut kuuluivat laskiaiseen. Laskiaispullat alkoivat yleistyä 1800-luvulla.

Ruokaan liittyi myös uskomuksia. Sen piti olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. Eikä rasvaa saanut pyyhkiä sormista pois, vaan sen piti antaa kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija sen sijaan sai sirpeistä haavoja. Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi.

Suomessa, jossa laskiaisen aikaan on talvikeli, liittyy laskiaiseen myös mäen laskeminen esimerkiksi pulkilla. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä (lanttuja) kuin nurkanpäitä (hirrenpää nurkkasalvoksessa)”. Naapurin pellolle saatettiin toivoa tuppuroita ja tappuroita. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Muiden uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.

Tämän tietopläjäyksen meille tiesi kertoa wikipedia.

Minkälaisia laskiaisperinteitä teillä liittyy laskiaiseen?

Meidän perheessä mies aloittaa tasaiseen tahtiin tammikuusta aina maaliskuulle Pirkka pakastepullien paiston ja täyttämisen pursotin kermavaahdolla. Itse lisään kaveriksi vielä mansikkahilloa. Tähän jäävät yleensä
meidän perheen laskiaisperinteet. Samoihin kuvioihin rajoittuivat myös lapsuuden kodissa perinteet eli tehtiin vain laskiaispullia ja ehkä käytiin laskemassa mäkeä kavereiden kanssa kuten normaalistikkin talvella.

Viime vuonna kehitimme ystäviemme kanssa nytemmin vuoden aikana hitiksi muodostuneen perinteen. Nimittäin laskiaisriehan. Ekalla kerralla osallistujia oli noin 12-14 henkeä. Lajeina mm. köyden vetoa, pulkalla laskua, tietovisaa yms yms. Myöhemmin tästä syntyi ajatus kesäkauden avajaisista, ja siitä taas ruskaretkestä ja nyt on taas aika laskiaisriehan :) Näin saadaan hyvin eripuolilla maata asuvat kaverit kokoontumaan säännöllisesti viettämän porukalla hauskaa.

Tänä vuonna varmoina lajeina komeilee luonnollisesti ja perinteitä kunnioittaen mäenlasku, köydenveto, hankijalkapallo ja tietovisa. Lisäksi on myös pari vara sisätilalajia huonon sään varuiksi. Ne ovat yksinkertaistettu ja itsetehty alias, tunnetko ystäväni ja biisikärpänen. Palkinnot ovat taas maan ja taivaan väliltä kuten pientä kuohari pulloa, mini viskipulloa ja erilaisia makeisia ;)

Hernekeittoa ei meillä noissa riehoissa syödä kuten wikipedian kertoi perinteenä olevan, mutta laskiaispullat syödään taas meikäläisen valmistamana (Pirkka pakastepullista) ja siitä pursotuskermavaahdosta & hillosta. Kootaan sitten perillä sielllä keskellä ei mitään ne omannäköisiksi herkuiksi kodan nuotion loisteessa ja nautitaan kuuman juoman kera makkaroiden päälle. Manteli massat heitetään nurkkaan kun niistä ei ainakaan meikäläinen perusta, joten niitä sinne ei tule ;)

Tällaista laskiaista vietetään siis täällä päin :) ja vielä hieman etuajassakin, nimittäin viikkoa ennen oikeata aikaa. Tällä hetkellä kutsuttuja on 27kpl, eli hieman on määrä noussut viime vuodesta vaivihkaa ;))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti on aina tervetullut! :)