keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kanala faktaa


Lattia maatalousvaneria

Eristeenä villatäyte

Jonka päälle muovi ja jonka päälle ulkopuolella normaali ulkovuori ja sisäpuolella maatalousvaneri. Lisäksi sisällä laitettu silikoonia reunoihin.


Ikkuna on paksua lasia. Ovi ja ulkolunkka ovat myös eristettyjä. Ulkona normaali häkkiverkko ja parit orret. Ulkohäkin kattona mansikkaverkko.

Sisätilat jaettu kahteen osaan - pieni eteinen ja kanalan puoli. 1 pesä ylhäällä ja yksi alhaalla. Tällä hetkellä kuvassa näkyvä malja on alapesässä toimittamassa pesän virkaa. Lisäksi löytyy juoma astia ja ruokateline.

Parempi kuva ruokatelineestä.

Orret oikeasta puusta.

Ruokana käytetään Punaheltta rehua. Rehusäkki on  40kg. Ja se kestää n.3 viikkoa ainakin meidän taloudessa. Sekä lisäksi saavat kotiruokaa vaihdellen kasviksista
nakkeihin ja raejuustoon yms. Ja lisäksi kalkkia, jota voidaan tarjota esimerkiksi kanamunankuorien muodossa. Meillä kuitenkni kalkki tarjotaan valmiina tehdastekoisena rouheena. Ruoka annetaan kerran päivässä samoin puhdas vesi vaihdetaan kerran päivässä.

Lämmitys hoituu IP (kosteuden kestävällä) patterilla. Sekä lisäksi on varmuuden vuoksi lämpölamppu, jonka saa normaali lampun tilalle, mutta kertaakaan sitä ei ole jouduttu laittamaan vaan lämpöpatteri on riittänyt. Patteri huolehtii termostaatin kautta, että lämpöä riittää.

Ilmanvaihto käynnistyy ajastettuna n.10minuutiksi kerrallaan. Tätä käytetään sään mukaan. Jos on
pakkasta vähemmän, jos lauhaa niin enemmän. Ja kesällä säännöllistäkin säännöllisemmin.

Normaali valo on päällä noin klo.6-21 ajan ajastimen avulla. 

Asukkaita tällä hetkellä on 4 kanaa + kukko. Ja tämä on todettu sopivaksi määräksi
meidän kanalassa tilaan nähden. Ja ottaen huomioon, että on talvi aika jolloin kanat eivät pääse jaloittelemaan ulos. Kesällä lunkka on auki ulos koko ajan.

Munia talvisaikaan tulee vaihdellen. Välillä 1, välillä 3 ja välillä ei yhtään. Kesällä taas
munatuotanto on vakaampaa ellei satu sulkasato, jolloin kanat eivät muni.

Pikku eteinen on toiminut hyvin välillä turvapaikkana pienille tipuille totuttelu/kasvu vaiheessa sekä
myös välillä vähän tappeluissa kärsineille.

Monissa asioissa on tietysti myös rotueroavaisuuksia. Meillä kaikki kanat ovat Tyrnäväläisiä rodultaan.

Kanalan siivouksessa on monia tapoja. Meillä kuivikkeena käytetään purua, jota ostamme
rehun tapaan paikallisesta Agri-marketista. Siivous tehdään aina kun alkaa näyttää tai haista siltä.
Pesuaineena toimii suursiivouksissa, jotka tehdään alkukesästä, keskikesällä ja syksyllä Virkon S nimisellä aineella, joka on desinfioiva aine. Hintava, mutta todella riittoisa aine.


Puhdistuksen yhteydessä käytetään hengityssuojaa, koska ilma pölisee ja pesuaineet suihkuavat. Puhdistusliinoina meillä käytetään vanhoja lakanoita, pyyhkeitä yms. jotka voidaan hävittää kerta käytön jälkeen.

Talviaikaan siivous on enemmän pintapuolista eikä niin helppoa, sillä kanoja ei voi lyödä pihalle oottelemaan siksi aikaa vaan ne ovat tilassa yhtä aikaa. Näinpä ollen talvella kanalan siisteys aste ei ole niin suuri.

Tarkkaa väliä pohjamateriaalin vaihtamiselle on siis hankala sanoa. Muutaman kana harrastajan kanssa olen puhunut tästä ja tämä kuuluu niihin juttuihin jotka on vain kokeiltava kantapään kautta ja vuoden ajan mukaan. Osa kanalan pitäjistä taas tekee pehkun, mutta siitä en osaa itse enempää kertoa koska meillä sitä ei käytetä.


Ja sitten pariin peruskysymykseen:
Ei, kanat eivät tarvitse kukkoa muniakseen. Kukkoa tarvitaan ainoastaan siihen, että munasta
tulee tipuja. Ja tästä päästään siihen, että ei, kanaa ei voi pakottaa hautomaan munaa ja hautomis vietti tulee kun sen aika on ja sen kyllä huomaa.

 Ja hautomisvietistä voidaan opettaa pois, ellei halua tipuja. Ja kyllä, jos haluaa tipuja kukko ei saa olla kanan kanssa samasta parvesta. Eli kanoilla pätee sama kuin ihmisilläkin. Veli ei voi tehdä siskonsa kanssa lapsia. 

Ja ei, koskaan ei voi tietää jos munia hautoo kuinka monesta tulee kukko kuinka monesta kana ja minkävärisiä niistä tulee. 

Ja kyllä, kanat maksavat jonkun euron osto vaiheessa jos ne ovat jo tunnistettavissa tai jo munivia. Ja ei, koskaan ei voi tietää koska kanan elinikä tulee tiensä päähän tai koska kanalla iskee sulkasato.

Lupa- ja rekisteröitymsiasiat, salmonellatestit yms. ovat hyvin pitkälle paikkakuntakohtaisia. Eli niissä on eroja. Samoin kuin siinä missä saat pitää kanoja missä et.


Kanalan omistajan perusteos - Helena Telkärannan Kanojen maailma kirja


Lisää tietoja kanoista mm. täältä:

2 kommenttia:

  1. Moikka!
    Kiva nähdä muiden kanalan perustuskuvia kun itselläni olisi keväällä edessä tämä.
    Olisi mukava saada mittoja kanalasta ja mikä iv-kone teillä on?

    -Faunatar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. korkeus on korkeimmasta kohdasta n.2,5m. ja matalimmasta kohdasta n.2m. Pohjan koko taas on n.3metriä x n.2metriä :) iv-koneen merkkiä en osaa sanoa kun se on joku jostain tehdas koneesta käytöstä poistettu eli tyyliin romuttamolta löydetty :)

      Poista

Kommentti on aina tervetullut! :)